default_mobilelogo

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ

Παράταση Υποβολής περιλήψεων: μέχρι 22/12/2017
Προεγγραφές έως 12/1/2018

ΕΓΚΡΙΣΗ ΕΟΦ

Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε την Έγκριση του ΕΟΦ

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΣΦΕΕ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ


E: reservations@voyagertravel.gr
Τ: +30 2310 250401

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η ομολογουμένως απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή συναδέλφων πολλών και ποικίλων ειδικοτήτων κατέστησε τα προηγούμενα Συνέδρια ENMF 2014 και 2016 fora πρότυπης ζύμωσης ιδεών και καρποφόρας αλληλεπίδρασης σημαινόντων επιστημόνων με πολύπτυχη συνεισφορά σε ευρύ φάσμα ζητημάτων που θέτει η σύγχρονη ιατρική έρευνα και πρακτική. Το αδιάπτωτο ενδιαφέρον των συναδέλφων, απότοκο της πρωτοτυπίας των θεμάτων και της ζωντανής συζήτησης, έθεσε αδίρρητα την αναγκαιότητα διοργάνωσης του τρίτου μας Συνεδρίου, με τίτλο Exploring Novel Medical Frontiers 2018. Και μάλιστα, σε μια εποχή κατά την οποία συνιστά κοινή εμπειρία όλων μας η συνήθης πλήξη που αναδύεται σε επιστημονικές εκδηλώσεις, όπου με προφανή ιδιοτέλεια και αυτάρεσκη εσωστρέφεια ανακυκλώνονται «πρόοδοι και εξελίξεις» με ελάχιστη επίδραση στην βελτιστοποίηση της υγείας των πολιτών.  

     Καινοτόμα ιατροτεχνολογικά επιτεύγματα, που αφορούν την ιατρική διάγνωση και θεραπεία, έρχονται καθημερινά να βοηθήσουν στη μάχη για την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Εξομοιωτές ακριβείας τεχνικά δυσχερών χειρουργικών επεμβάσεων, μέθοδοι στόχευσης νευρικών κυττάρων και συνάψεων με τη βοήθεια της οπτογενετικής, περίπλοκα υβριδικά απεικονιστικά συστήματα, «έξυπνα» προσθετικά μέλη που επικοινωνούν με το υπόλοιπο σώμα, εξελιγμένα λογισμικά που περιέχουν ακολουθίες επαύξησης της διακριτικής ικανότητας και ραφιναρισμένης επεξεργασίας της απεικόνισης, μοντέρνα βιοσυμβατά υλικά για όργανα, μοσχεύματα και ενδοπροσθέσεις, βιοδείκτες υποβοήθησης της επιλογής εξατομικευμένης αγωγής, καθώς και πολυσύνθετα συστήματα τηλεϊατρικής, αποτελούν λίγες μόνο από τις πρωτοποριακές εφαρμογές που μετασχηματίζουν την παροχή φροντίδων υγείας.
     Επιπρόσθετα εργαλεία για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής προσφέρουν επιστήμες ή διεπιστημονικές δραστηριότητες, όπως η Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών, η Χημική Μηχανική, η Νανοτεχνολογία-Νανοφωτονική, κλπ. Τα επιτεύγματά τους συνεισφέρουν στην ανθρώπινη υγεία και συνυφαίνονται αξεχώριστα σε χρησιμότητα με εκείνα της κλασσικής ιατρικής. Νανοδομημένα επιχρίσματα απολύμανσης χώρων με συνέργεια ηλιακού φωτός και οξυγόνου συντελούν στον περιορισμό της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων. Νέες μέθοδοι δόμησης και χημικής τροποποίησης των επιφανειών με χρήση νανοΰφανσης της ύλης, σε συνδυασμό με μικρορροϊκές διατάξεις εμπλουτισμού βιομορίων ή κυττάρων, επιτρέπουν την απλοποίηση και επιτάχυνση πολλών βιοαναλυτικών εφαρμογών, με μικρό κόστος και ταχεία επεξεργασία. Ο καθαρισμός του νερού με νανοκαταλύτες μπορεί να λύσει το πρόβλημα έλλειψης πόσιμου νερού σε πολλά μέρη του πλανήτη. Ανάλογες εφαρμογές που αφορούν την υγεία και καλυτερεύουν τη ζωή και την καθημερινότητά μας, θέλουμε να αναδείξουμε και να βοηθήσουμε στην απρόσκοπτη διάχυσή τους.
     Η σύγκλιση πολλών και καινούριων γνωστικών πεδίων που ανοίγουν νέους ορίζοντες στην κατανόηση των παθοβιολογικών διεργασιών και οι πραγματικά εντυπωσιακές τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην επίλυση προβλημάτων, προτάσσουν την αναγκαιότητα για αναθεωρημένη προσέγγιση του ανθρώπινου οργανισμού, με λειτουργικά ενσωματωμένες έννοιες της σχετικότητας, της κβαντομηχανικής, της χαοτικής δυναμικής, κ.ά. Η εξέλιξη της επιστημονικής σκέψης σε άλλα πεδία παραδόξως πολύ λίγο έχει επηρεάσει την ιατρική σκέψη και πρακτική, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι διαγνωστικές και θεραπευτικές επιλογές να μοιάζουν επιστημολογικά ερασιτεχνικές ή πολύ επιφανειακές ή εμπειρικές. Η διαιώνισή τους πιθανώς αντανακλά την άγονη αυτάρκεια επαγγελματιών υγείας, συσχετισμούς ισχύος, ιδιοτελείς οριοθετήσεις, κλπ. Ενθυμούμενοι με ενάργεια την απόφανση του Ιπποκράτη, «οὐκ ἔνι ἱατρικήν εἰδέναι, ὅστις μή οἶδεν ὅ τι ἐστίν ἄνθρωπος», είναι πλέον καιρός να εμπλουτίσουμε την ιατρική με όλες τις συναφείς επιστήμες και προσεγγίσεις των μυστηρίων της ζωής, που εξιχνιάζουν τη μοναδικότητα του ανθρώπου. 
     Παρά τις ετερόκλητες συνιστώσες, το Συνέδριο έχει σαφή συνεκτική θεώρηση τόσο της γνώσης όσο και της υγείας του ανθρώπου, ως συνισταμένες πολυποίκιλων προσπαθειών και πολυπρισματικών δωρεών, και εστιάζει σε ένα αναδυόμενο μοντέλο ιατρικής που περιλαμβάνει ορισμένες κομβικές συνιστώσες: 
    την πρόληψη: με την αυξανόμενη προσπέλαση στα δυνητικά προβλήματα κάθε ανθρώπου, ενισχύεται η δυνατότητα παρέμβασης για την αποφυγή ή άμβλυνση των συνεπειών τους. Έτσι, η προληπτική αγωγή υγείας καθίσταται εξορθολογισμένη και αποτελεσματική και όχι μια αποσπασματική ατομική ή θεσμική πρωτοβουλία με συχνά αλληλοαντικρουόμενες κατευθύνσεις και έωλο παθοφυσιολογικό υπόβαθρο.
    την πρόβλεψη: με τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος και την παθοβιολογική έρευνα (metabolomics, proteomics, radiomics, κ.ά.) γίνεται ακριβέστερα η αποτύπωση της κατάστασης του ανθρώπου τόσο εν δυνάμει όσο και εν ενεργεία και προτείνονται οι κατάλληλες τροποποιητικές παρεμβάσεις.  
    την εξατομίκευση: με την εξέλιξη των εργαστηριακών και απεικονιστικών δυνατοτήτων διερεύνησης, γίνεται εφικτή η επιλογή θεραπευτικών σχημάτων προσαρμοσμένων στις ειδικές συνθήκες υπο-ομάδων ασθενών ή ακόμα και εκάστου ασθενή. Επιπλέον αποφεύγονται άσκοπες και κοστοβόρες θεραπείες.  
    τη συμμετοχή του ασθενούς στην επιλογή της θεραπείας, στον καθορισμό του πλάνου διαχείρισης των προβλημάτων του, στην έκβαση της νόσου μέσω της επίδρασης προσωπικών παραμέτρων στη φυσική πορεία της, στην ανάληψη υπευθυνότητας για την επίτευξη αναγκαίων μεταβολών στον τρόπο ζωής, κ.ά.
    την κοινοτική διάσταση των ζητημάτων της υγείας και των νόσων, με προγράμματα screening, σεβασμού του περιβάλλοντος, ανάπλασης αστικών δομών, εφαρμογής οδηγιών καλής ιατρικής πρακτικής. Οι ιατρικές καινοτομίες δεν είναι εύλογο να συνιστούν προνόμιο ενός μικρού υποσυνόλου ανθρώπων. Η διάχυσή τους στην καθημερινότητα της κοινότητας των πολιτών δυναμώνει την κοινωνική συνοχή και προάγει την ευεξία. Μέσα σε συνθήκες συστηματικής υποκλοπής της δυνατότητας προσωπικής ανάπτυξης και πολύτροπης συμπίεσης κάθε ανθρώπινης ύπαρξης, η παροχή υπηρεσιών υγείας προς όλους απαιτεί στιβαρή πολιτική βούληση, σθένος έναντι τάσεων επιβολής ή διατήρησης υποβέλτιστων καταστάσεων, νέα μοντέλα διοίκησης, εργαλεία αναμόρφωσης των υπηρεσιών, μείωση του κόστους προληπτικών και διαγνωστικών εξετάσεων, απλοποίηση της διενέργειάς τους, και πολλά συναφή.
     Είναι φανερό ότι τα ως άνω προσφέρουν έναν ασύλληπτο πλούτο πληροφορίας για κάθε ασθενή και πρόβλημα υγείας, ανοίγοντας νέες προοπτικές στην ιατρική. Αλλά δεν εξαντλούν το ανθρώπινο πρόσωπο ούτε καθορίζουν ντετερμινιστικά την πορεία του. «Η δόξα του Θεού είναι ο ζωντανός άνθρωπος» έλεγε από τον 2ο αιώνα μ.Χ. ο άγιος Ειρηναίος επίσκοπος Λούγδουνου και η αληθινή ζωντάνια δεν συναρτάται μόνο με ενδελεχείς καταγραφές και αιτιολογικές προσεγγίσεις. Μια δυσδιάκριτη τελεολογία συνοδεύει τον κάθε άνθρωπο, μία «νοσταλγία του μέλλοντος» πραγματικά τον συνέχει. Έργο των λειτουργών υγείας είναι η βέλτιστη σημασιοδότηση τόσων δεδομένων, το χτίσιμο μιας θεραπευτικής σχέσης επικοινωνίας, η σφυρηλάτηση της εμπιστοσύνης του ασθενή, η από κοινού λήψη ουσιωδών αποφάσεων, η συμβολή στη νοηματοδότηση του βίου, η ευαισθητοποίηση στην ανίχνευση της ομορφιάς της ζωής.    
     Στο 3ο ENMF 2018 τα προαναφερθέντα και όχι μόνο ζητήματα θα μας απασχολήσουν με δημιουργικό, ευχάριστο και ψυχαγωγικό τρόπο. Με γνώμονα την εμπειρία των δύο προηγουμένων συνεδρίων και με την ελπίδα η νέα γνώση που θα προκύψει να είναι απόλυτα εφαρμόσιμη και αποτελεσματική, ως ένα μεστό απαύγασμα συνδυασμού γνώσης και θέλησης να αλλάξουμε επί τα βελτίω, σας προσκαλώ να ανταμώσουμε συλλειτουργικά σε ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό Συνέδριο
 
Με ιδιαίτερη τιμή
Αθανάσιος Νοτόπουλος, MD, MBA, PhD
Διευθυντής Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής Ιπποκρατείου ΓΝΘ

ΑΙΓΙΔΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

VOYAGER COMPLETE TRAVEL SERVICES
Agias Sofias 18,54622 , Thessaloniki, GR
Τ: +30 2310 250401
F: +30 2310 250418
E-mail: congress-secretary@voyagertravel.gr
www.voyagertravel.gr

VOYAGER TRAVEL P.C.O.